Jag och mina kollegor har ju nu länge arbetat med att utveckla metodik för att bygga robusta samarbetskulturer i organisationer av olika slag. Vi har en webbplats (robustsamarbetskultur.se), har skrivit en innehållsrik bok (Att bygga en robust samarbetskultur) och jag har gjort två chatbotar som stöd. Vi har också arbetat med en rad verksamhetsutvecklingsuppdrag av olika omfattning med vårt ramverk som utgångspunkt. I ett annat spår, utan direkt koppling till detta, har jag senaste månaden gjort många experiment med AI-tjänsten Claude, som har visat sig ha förbluffande talanger vad gäller att författa skönlitteratur.
Nu har jag gjort ett experiment som förenar dessa två områden. Jag testade hur det blir när jag ber Claude skriva en fiktiv berättelse om hur en stor statlig myndighet, med exemplet Polismyndigheten, tog sig an uppgiften att utveckla en genomarbetad strategi för att bygga en robust samarbetskultur. Jag gjorde en hel del förarbete: sökte information om Polismyndigheten, inte minst vad gäller olika problematiska företeelser vad gäller social arbetsmiljö. Jag skrev ett kapitelvis synopsis och laddade upp en hel del källmaterial till Claude. Samt bad Claude att, kapitel för kapitel, skriva en fiktiv berättelse om hur den likaledes fiktiva HR-direktören för Polismyndigheten, Elisabeth Bergman, tar initiativ till att kontakta Anna Persson, en fiktiv organisationskonsult, för att inleda ett mer grundligt verksamhetsutvecklingsarbete, baserat på ramverket strategier för en robust samarbetskultur.
Det blev en “kortroman” på 67 sidor. Den ska givetvis inte ses som skönlitteratur, utan som ett sätt att åskådliggöra hur ett verksamhetsutvecklingsarbete vid en stor statlig myndighet kan tänkas gå till, om man använder sig av den metodik vi utvecklat och arbetar med. Marknadsföring för oss i Nätverket för robust samarbete, alltså, om man är krass.
Jag vet ju inte om någon kommer att läsa den här berättelsen. Själv tycker jag det blev tämligen trovärdigt. Det finns säkert en del omständigheter i berättelsen som de som arbetar inom Polismyndigheten inte tycker stämmer eller är realistiska. Men jag tror den kan fungera som just en illustration.
Berättelsen finns att ladda ner här. Du är givetvis varmt välkommen att kontakta mig om det är något du vill resonera om: thomas.jordan@perspectus.se.