Att bygga en robust samarbetskultur i ett större forskningsprogram

Med nästan fyrtio år som universitetsanställd (till jag lämnade GU i början av 2024) tycker jag att jag har rätt god förtrogenhet med den akademiska världen och dess egenheter som arbetsplats. Förutsättningarna för att skapa en robust samarbetskultur är rätt annorlunda jämfört med många andra typer av arbetsplatser. Särskilt gäller det i större forskningsprogram, där det ofta medverkar forskare från olika håll och därmed med olika arbetsgivare. Någonstans finns en chef för den institution eller annan organisation som är mottagare av forskningsanslaget, men många av de som jobbar inom programmet har inte denna person som sin chef. Programledaren är oftast den som stått som huvudsökande för forskningsanslaget (men ibland är det olika anslag för olika delar av programmet), men denna person är inte chef för de som arbetar inom programmet.

Samtidigt finns en betydande konfliktpotential i forskningsprogram. Forskare är mestadels starkt identifierade med sina egna forskningsområden, har bestämda uppfattningar om vad god forskning är, och de har dessutom gått igenom en mycket lång utbildning i konsten att vara kritisk … Som forskare är man också, om man nu vill säkra sin plats i akademin, och kanske göra akademisk karriär, beroende av att bygga på sin meritering genom att publicera vetenskapliga artiklar.

Jag fick en puff att göra något kring det här temat genom ett mindre uppdrag för just ett större forskningsprogram. Jag lade ett par timmar på att engagera en av mina chatbotar (Konsult för robusta samarbetskulturer, se https://www.robustsamarbetskultur.se/aichatbot) att efter mina instruktioner skriva ett utkast till en guide i hur man bygger en robust samarbetskultur i ett forskningsprogram. Jag hade en del material att mata chatboten med, och fick givetvis gå igenom chatbotens utkast och redigera en hel del. Men rätt hastigt och lustigt, inte alls så grundligt genomarbetat, så tycker jag ändå det blev något att ha som utgångspunkt.

Här är en länk till guiden: https://www.dropbox.com/scl/fi/6dqzdcsfvuon1ubfkz2jm/Guide-for-research-program.pdf?rlkey=m05yrokglz2d965kii30dvml1&dl=0

Poddsamtal om Konfliktlathund för chefer och personalspecialister

Det är kul att låta NotebookLM skapa poddsamtal om olika texter, särskilt då nu när det också går att få dessa samtal på svenska. Jag gjorde ett andra test, och lät NotebookLMs AI-röster prata igenom min lilla skrift Konfliktlathund för chefer och personalspecialister. Det blev ett samtal på knappt 9 minuter som jag faktiskt tycker ger en god överblick över innehållet i lathunden. Lite fel blev det dock, rösten säger “fördelsfrågor”, när det ska vara “fördelningsfrågor”. Jag är heller inte så nöjd med hur de uttalar mitt efternamn, men det är ju en trivial sak.

Jag lade upp videon på min lilla Youtubekanal, här är länken till videon.

Konfliktlathunden kan laddas ner gratis här: thomasjordan.se/Konfliktlathund.se

Om du vill veta mer, så titta in på dessa sidor:
thomasjordan.se
robustsamarbetskultur.se