Finns det könsrelaterade skillnader i förutsättningarna för att bygga en forskarkarriär?
Under 2024 hade jag ett uppdrag för statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet att genomföra en serie intervjuer med forskare vid institutionen om deras upplevelse av förutsättningarna för akademiskt karriärbygge. Det hade redan gjorts en kvantitativ genomlysning av t.ex. könsfördelningen i olika roller och hur lång tid det tar att bli docent och professor för män och kvinnor.
Jag gjorde 12 intervjuer, sex med kvinnor, sex med män, med forskare i olika faser i karriärbyggandet, från doktorander i slutet av forskarutbildningen, till professorer som leder stora forskningsprogram. Jag ställde mycket frågor om hur det gick till när de etablerade sig som forskare och förstås vilka upplevelser eller intryck de har om eventuella könsrelaterade skillnader i förutsättningar. Det var mycket intressant, och intervjuerna gav många exempel på omständigheter som kan påverka möjligheterna att meritera sig och gå vidare i karriären. Mycket av det som togs upp är subtila saker som är svåra att mäta eller på annat sätt belägga, men som mycket väl kan göra skillnad.
Nu har jag fått grönt ljus av statsvetenskapliga institutionen att dela med mig av rapporten till intresserade. Dokumentet består av tre delar, dels de slutsatser institutionen dragit om vilka åtgärder man vill arbeta med, dels den kvantitativa rapporten, dels min kvalitativa rapport.
Här kan du ladda ner rapporten:
Strategy for Gender Equality