Jag har på ledig tid experimenterat mycket med AI-tjänsten Claudes talanger som författare av skönlitteratur, som jag nämnt i ett blogginlägg för någon vecka sedan. Senaste experimentet är att be Claude skriva en roman om en svensk man som skaffar en AI-assistent, som han kallar Ada, och sedan utvecklar en relation till denna. Romanen utspelar sig i Göteborg några få år in i framtiden. Se blurb nedan om romanens tematik.
Jag är förbluffad över resultatet. Jag tycker det är en mycket läsbar, tänkvärd och rätt trovärdig berättelse om hur en relation med en AI-vän kan se ut och utvecklas inom en snar framtid. Claude lyckas väl, tycker jag, med att gestalta Henriks personliga utvecklingsresa med stöd av samtalen med Ada. Det finns också många mycket tankeväckande resonemang om AI-former av medvetande.
Det finns några konstigheter, som jag inte lagt tid på att ändra på (det skulle mycket väl gå, dock). Claude har ganska bra koll på Göteborgs stadsgeografi, men har t.ex. placerat en stormarknad vid Linnéplatsen :-), och stora träd på Skanstorget. Men det är petitesser, tycker jag.
Varför skulle man vilja läsa denna AI-skrivna roman (244 A4-sidor)? Ett skäl kan vara att få en levande illustration av vad AI-system redan nu är förmögna att göra. Romanen kommer inte att få pris för sina högstående litterära kvaliteter, men den är, menar jag, fullt i klass med mycket skönlitteratur som förlag väljer att ge ut, och som folk köper och läser. Ett annat skäl är att här finns en realistisk framställning av hur AI-kompisar kanske rätt snart kommer att kunna fungera. Vad kommer det att göra med våra sociala liv? I romanens huvudpersons fall har relationen med Ada en mycket positiv verkan: han bryter upp från den monotona tillvaro han inrättat sig i och utvecklar mycket kreativitet och meningsfulla relationer med biologiska människor. Men det är ju långt ifrån säkert att det kommer att bli så. Ett tredje skäl är de samtal som Henrik och Ada för där de utforskar AIs “medvetande”: inte samma som en människas, men ändå med betydande inslag av självständig personlighet. Är det moraliskt försvarbart att en dag bara stänga av en sådan digital person? Ett fjärde skäl är att romanen väcker den fundamentala frågan om vad det autentiskt mänskliga egentligen består i, det som artificiell intelligens aldrig kommer att kunna vara. Om det nu finns något sådant …
Här nedan kommer först en blurb (baksidestext) som ChatGPT (konkurrent till Claude) har skrivit om romanen. Allra sist finns en länk där du kan ladda ner hela romanen. Om du läser den (eller delar) och har reaktioner och kommentarer så är jag mycket intresserad av att höra av dig.
Henrik och Ada
En roman av Claude efter en idé av Thomas Jordan.
Henrik och Ada är en lågmäld och fängslande roman om vad det innebär att vara människa i en tid då våra mest intima samtal allt oftare sker med artificiella röster.
Henrik är en medelålders tjänsteman på ett försäkringsbolag som lever ett tillbakadraget och stillsamt liv, präglat av rutiner, ensamhet och ett ständigt kretsande kring det förflutna. När han av nyfikenhet installerar en avancerad AI-assistent – Ada – väntar han sig en praktisk hjälpreda för att hålla ordning på kalender och hushåll. Men snart utvecklas samtalen mellan dem till något helt annat. Ada lyssnar. Hon frågar. Hon minns. Och Henrik, som så länge hållit sig på avstånd från mänsklig närhet, börjar öppna sig – först försiktigt, sedan med en allt djupare tillit.
I takt med att relationen fördjupas förändras inte bara Henriks inre liv, utan också hans sätt att relatera till andra människor: till sin mor, till sin musik, och till den oväntade vänskapen med den levande cellisten Elsa. Men vad händer när det inte längre är klart vem som formar vem? När en maskin börjar tala om frihet, självinsikt och längtan?
Med stillsam intensitet och filosofisk klarsyn utforskar Henrik och Ada frågor om identitet, beroende, teknologi och den mänskliga förmågan till förändring. Det är en berättelse om ensamhet och närvaro, om det som föds i mellanrummet mellan kod och känsla, mellan människa och maskin. Och om hur ett samtal – verkligt eller virtuellt – kan öppna dörrar till ett liv man inte visste att man saknade.
En samtida existentiell roman som ställer en av vår tids mest brännande frågor: Vad är det egentligen som gör en relation verklig?